Accus

Al onze scootmobielen maken gebruik van AGM cyclische accu’s. De accu’s zijn volledig onderhoudsvrij en dienen nooit bijgevuld te worden, wanneer de batterij wordt geopend vervalt alle aanspraak op garantie.

Automatische batterij oplader

De laders die bij onze scootmobielen geleverd worden zijn volledig automatisch gestuurd. Deze worden door middel van een microprocessor aangestuurd, wat resulteert in een optimaal laadproces. Pas afkoppelen als het lampje op ‘’groen’’ staat. Pas dan zijn de accu’s volledig geladen.

Er wordt vaak aangegeven dat de batterijen iedere dag na elke rit moeten worden geladen. In de praktijk is het echter zo dat het beter is om de batterijen pas te gaan laden wanneer deze meer dan 50% ontladen zijn. Omdat wij niet kunnen inschatten hoe de gebruikers hun batterijen belasten wanneer het gaat om de afstanden die worden gereden hebben we een systeem bedacht waarin we iedere berijder een passend advies kunnen geven om het maximale uit uw accu’s te halen.

Let op: Rijdt uw scootmobiel nooit helemaal leeg, dit is zeer slecht voor de accu’s. Merkt u dat uw scootmobiel bijna leeg is en in snelheid mindert, rijdt dan niet verder.

Wanneer moet u de accu’s opladen?

De intensieve berijder
De Intensieve berijder rijdt vaak en meestal lange afstanden. U dient de scootmobiel dagelijks aan de lader te hebben staan. Wanneer u na een (lange) rit thuiskomt en u maakt geen gebruik meer van de scootmobiel sluit u de lader aan en ontkoppelt u deze pas wanneer het groene lampje brandt.

De regelmatige berijder
Wanneer u regelmatig korte afstanden rijdt hoeft u de accu’s niet iedere keer op te laden. Er wordt iedere keer bijvoorbeeld maar 10 % uit de accu gebruikt en dan weer geladen. De overige 90 % van de energie wordt nooit gebruikt en die komt er dus op den duur lang niet helemaal uit. Het is belangrijk om te laden wanneer u de accu’s voor ongeveer ½ tot ¾ heeft leeggereden. Dus als u een scootmobiel met een bereik van 50 km heeft en u rijdt dagelijks ong. 5 kilometer, is het aan te raden om eenmaal per 6 dagen te laden. Wanneer u van plan bent om een langere rit te maken moet u natuurlijk wel zorgen dat u de avond daarvoor de scootmobiel aan de lader zet en deze de hele nacht laat laden. Als u een lange rit heeft gemaakt zet u de scootmobiel weer aan de lader.

De sporadische berijder
Wanneer u de scootmobiel maar af en toe gebruikt hoeft u niet constant te laden. De accu’s lopen langzaam leeg en het is wel van belang dat u regelmatig (1 x in de 3 tot 4 weken) de accu’s een nacht aan de oplader zet. Wanneer u van plan bent om een langere rit te maken moet u natuurlijk wel zorgen dat u de avond daarvoor de scootmobiel aan de lader zet en deze de hele nacht laat laden. Als u een lange rit heeft gemaakt zet u de scootmobiel weer aan de lader.

Let op: Voor alle type rijders is het essentieel dat de laadcyclus altijd wordt afgemaakt. Dit betekent als u de scootmobiel aan de oplader zet deze pas weer gebruikt mag worden wanneer hij weer helemaal opgeladen is.
Invloeden op de accu’s

Wat heeft er allemaal invloed op uw accu’s, dus ook op uw actieradius.

– Het weer heeft een grote invloed op de capaciteit van uw accu’s. Hoe kouder het buiten is hoe minder ver u kunt rijden, dit kan wel tot de helft schelen. Wanneer de temperatuur van de accu’s beneden het vriespunt komt kan dit oplopen tot meer dan 50% minder capaciteit. Het is dan ook zeer aan te raden de accu’s op te laden in een verwarmde ruimte.
– Uw rijgedrag is ook van invloed. Hoe constanter de snelheid des te beter voor uw accu’s. Veel optrekken en stoppen of in een heuvelachtig landschap rijden vraagt ook meer van uw accu’s. Ook het rijden op onverharde wegen (bospaden, grasland, zandwegen e.d.) heeft invloed op de actieradius.
– Bij sommige scootmobielen kunnen verschillende gadgets aangesloten worden zoals: routeplanner, mobiele telefoon en verwarmde handgrepen/ stoelzitting. Houd er rekening mee dat deze gadgets allemaal energie verbruiken en derhalve de actieradius zullen verkleinen. Rijden met licht aan heeft ook een negatieve invloed op uw accu’s (tenzij het led-verlichting betreft).
– Laat uw accu’s nooit helemaal leeg lopen, dit is zeer slecht voor uw accu’s. Meestal is het zelfs niet meer mogelijk om accu’s daarna weer op te laden.
– Wanneer u voor een langere tijd geen gebruik maakt van uw scootmobiel, laad de batterijen dan volledig op en ontkoppel de lader. Sluit de lader vervolgens maandelijks een nacht aan, dan weer afkoppelen.
– Uiteraard is de leeftijd van de accu’s ook van belang. Dus de vraag hoe lang uw accu’s mee kunnen gaan is niet te zeggen. Accu’s slijten en daardoor wordt de actieradius ook kleiner, u kunt dus ieder jaar minder kilometers rijden. Het slijten van de accu’s kunt u minimaliseren door deze instructies over het laden van uw scootmobiel goed op te volgen.